Hotel

L’hotel e’ un nuovissimo 4 stelle inaugurato a gennaio 2009. Finalmente la Valtidone e l’Oltrepo’ sono dotati di una struttura importante che oggettivamente mancava. In posizione strategica a soli venti minuti da Milano e dieci da Piacenza.
La Valtidone offre molteplici attrattive. Vigneti e frutteti a perdita d’occhio, piccoli abitati medioevali, rocche e castelli, gite per la ricerca di tartufi, funghi, escursioni a cavallo, zone adatte per la pratica di caccia e pesca.
La vallata e’ armonia di paesaggi coi suoi prati soleggiati. Visitare questa terra consente di riscoprire i suggerimenti che vengono da lontano, i racconti, le tradizioni antiche. Si percorreranno le orme dei pellegrini che tra le nebbie dellla pianura e il fluire del fiume, guardavano il Po per dirigersi verso Roma, si restera’ attratti dal fascino severo di roccaforti e dimore nobiliari durante il Valtidone Festival. A nessuno sfuggira’ lo shopping goloso che spazia dai vini, ai salumi, ai formaggi, nessuno resistera’ alla sosta presso la sobria osteria per assaggiare i famosi tortelli, ravioli in brodo, i curiosi pisarei, la classica picula e i semplici buslanein, perfetti se annegati nella malvasia, ortugo.
Insomma vale la pena di spendere un week-end o conciliare il lavoro ad una cena tipica delle valli.

Brand new 4-star hotel opened in January of 2009. Well over due, at last the Val Tidone and Oltrepo valleys can boast a structure of this kind. The hotel is situated very strategically, just twenty minutes from Milan and ten from Piacenza.

The Val Tidone Valley offers many attractions. Infinite vineyards and orchards, small medieval habitations, fortresses and castles, special mushroom picking trips, horse trekking and ideal places for fishing and hunting. The Valley’s green sunny pastures are splendid for walking hikes. A visit to this area gives you the opportunity to rediscover sensations from the past , with its folklore and antique traditions.

You can retrace the footsteps of the pilgrims who, through the mists and fog of the plain, were guided by the Po to orientate themselves towards Rome . During the Val Tidone festival you will be enchanted by the charm of its fortresses and noble dwellings. Nobody goes away without indulging in gastronomic purchases of local wines, salami and cheeses and it is impossible to resist the cuisine of the country restaurants, with their delicious “tortelli” pasta parcels, ravioli in stock, the typical “pisarei” small pasta size dumplings , the classic “picula” stewed horsemeat with tomatoes, onions and peppers and simple “buslanein”” doughnuts , perfect if accompanied by local Malvasia and Ortrugo wines.

All in all, well worth a weekend or a chance to combine work with pleasure over dinner with the typical delights the district of Piacenza has to offer.